Vi pratar med vår läkare Dr Olle Wallner som är specialist i Ortopedisk Kirurgi om våra vanligaste ledbesvär och vad man kan göra åt dem.

Sommaren står för dörren och många sätter igång med träningen igen.

Det är inte helt ovanligt att man tappat en del kondition och kanske lagt på sig några extra över vinterhalvåret.

Så tänk på att inte gå ut för hårt när du sätter igång med träningen. Värm upp noga och lägg tid på att stretcha eller töja hela kroppen efter passet för att undvika ledbesvär tipsar Dr Olle Wallner.

Här är några av de vanligaste träningsrelaterade ledbesvären som Dr Olle Wallner, ortopedkirurg på Mobila Doktorn, stöter på. Patienter med något eller några av nedanstående besvär kan få diagnos och ev recept/remiss från MobilaDoktorn vid ett hembesök.

Ledbesvär knän och botten

Löparknä

Iliotibial bond syndrome (ITBS) är ett ledbesvär som inte bara drabbar långdistanslöpare även om namnet kan antyda det. Utan även tex skidåkare, cyklister, fotbollsspelare mfl. Vanligast dock hos män i 20-40 års ålder, med träningsdistanser på över 30 km i veckan. Backträning eller terränglöpning ökar risken eftersom det bidrar till asymmetrisk belastning.

löpning

Symtombild & orsak 

Smärtorna uppstår oftast en bit in på träningspasset eller efter ett träningspass. Men de kan även komma efter en längre tids sittande eller när man går i trappor/backar. Du kan höra ett knarrande eller klickande ljud när du böjer och sträcker ditt ben och det typiska är en skärande smärta på knäts utsida. Smärtan uppstår på grund av att senan (tractus iliotibialis) som går längs utsidan av låret nöter mot både lårbenet och slemsäcken (bursan) som ligger i området.

Löparknä är vanligt och drabbar även skidåkare, cyklister, fotbollsspelare mfl.

löpning

Hopparknä

Kallas även för prepatellär tendinit. Det är en inflammation och ledbesvär pga upprepad belastning på knäskålssenan (patellarsenan). Och precis som namnet antyder drabbar det främst de som utövar hoppsporter med frekventa hopp och landningar, tex basket-, handboll- och volleybollspelare. Symtomen är ofta smygande och många ignorerar därför besvären. Tills det plötsligt blir ohållbart och går det riktigt långt kan det bli så illa att man behöver avsluta med den utlösande faktorn helt.

“Symtomen är ofta smygande och många ignorerar därför besvären tills det plötsligt blir ohållbart och går det riktigt länge kan det bli så illa att man behöver avsluta med den utlösande faktorn helt”

volleyboll

Symtombild & Orsak 

Svullnad och smärta strax nedanför knäskålen och längs med knäskålssenan. Stelhet i knäleden, med smärta framför allt i flexion. Känsla av att benet är svagt och att balansen är sämre. Ofta ont på morgonen när man ska stiga upp. Knäskålsenan är avgörande för att man skall kunna sträcka fullt i knäleden, om denna sena är irriterad kommer det uppstå en obalans i knäleden som obehandlat riskerar att skada andra strukturer i knät som ledband och menisker.

Hopparknä är en inflammation pga upprepad belastning på knäskålssenan.

Hälsporre¨Plantar fasciit, är en överbelastning av hålfotssenans fäste vid hälen, så att det uppstår en påbyggnad av kalk/ben vid infästningen. Man talar om pseudo-fasciit (falsk hälsporre), vid smärta i senan/hälen utan påvisbar förkalkning/ben-utväxt, men symtombilden och även behandlingen är densamma vid bägge tillstånd. Vila, bättre skor, stretchning, anti-inflammatoriska läkemedel på recept och ev stötvågsbehandling är rekommendationen i första hand.

Vid hälsporre rekommenderas bland annat vila, bättre skor, stretching och anti-inflammatoriska läkemedel på recept.

DR OLLE WALLNER  SPECIALIST I ORTOPEDISK KIRURG MOBILA DOKTORN.