Vi pratar med vår läkare Dr Olle Wallner som är specialist i Ortopedisk Kirurgi om våra vanligaste ledbesvär som ofta drabbar tennis- samt padelspelare och vad man kan göra åt dem.

Tennis leg (gubbvad)

Detta är en mer akut påkommen skada med en muskelbristning i vaden. Ofta på insidan högt upp mot knävecket. Man kan ha känt sig stel eller haft kramp vid aktivitet i just denna muskel en längre tid. Men  så plötsligt under aktivitet hugger det till och man kan till och med höra hur muskeln brister genom ett ”plopp”-ljud. Många söker för att de är oroliga för att hälsenan är skadan, men denna skada sitter längre ner mot hälen. Vem drabbas av detta ledbesvär? Jo, det kallas gubbvad lite skämtsamt eftersom merparten är män i 35-45 års ålder som nyligen börjat med racketsport. Eller börjat löpträna mer intensivt och går på för snabbt med träningen efter uppehåll.

Racketsporter kan leda till både tennisarmbåge och “gubbvad”.

  

Tennisarmbåge

Lateral epicondylit, inflammation i fästet för underarmens sträckmuskler på utsidan av armbågen. Drabbar särskilt racketsporter, därav namnet, men de flesta idrotter är representerade och även till exempel frekvent dator-användare eller tex skruvande med skruvmejsel el dyl kan ge samma besvär.

Smärtan beror på att senor och senfästen har blivit överansträngda, i dessa fall är det senorna på insidan av armbågen som har blivit överansträngda. När muskelfästena i armbågen skadas eller inflammeras så påverkar det hela armen och händerna. Både rörligheten och styrkan i händerna påverkas och man har svårt att utföra de allra vanligaste göromålen.

Golfarmbåge påverkar både rörligheten och styrkan i hela armen och händerna.

DR OLLE WALLNER  SPECIALIST I ORTOPEDISK KIRURG MOBILA DOKTORN.


Läs mer om Mobila Doktorn

Doktor Hemma – Tillgänglig vård när du behöver det. 79 kr/mån.

Doktor Hemma PREMIUM – Tillgänglig vård när du behöver det inklusive 2 hembesök av läkare eller 1 hembesök + 1 hälsokoll per år. 399 kr/mån.