Sommaren har slagit till i stora delar av landet! Härligt, men med värmen vaknar också fästingarna till liv. Har du ännu inte tagit TBE-vaccin så är det ett bra läge nu inför semester och mer utomhusvistelse. Hos Mobila Doktorn kan du boka vaccinering mot TBE i hemmiljö. För att uppnå god långsiktig effekt ges fästingvaccinet tre gånger med 1–3 månader mellan första och andra dosen och 9–12 månader mellan dos två och tre. Även första dosen ger ett visst, om än inte fullständigt, skydd så det är en bra idé att komma igång redan nu.

TBE är vanligast förekommande hos fästingar i Mälardalen och Roslagen, men smittade personer har registrerats från Västerbotten i norr till Blekinge i söder.

Vanliga frågor och svar om TBE

Vad är TBE?

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärninflammation. Vanliga symtom på TBE är feber, trötthet och huvudvärk. Viruset kan också leda till minnesförlust och i sällsynta fall förlamning. Symtomen uppkommer ofta i två omgångar, med ungefär en veckas mellanrum. Det är relativt vanligt att symtom blir kvar en längre tid, vilket gör TBE till en potentiellt allvarlig sjukdom.

Vad kostar det att vaccinera sig mot TBE?

Om du är abonnemangskund hos Mobila Doktorn och vill ta TBE-vaccinet i samband med ett av dina fria hembesök kostar vaccineringen 510 kr. För övriga priser och för att se priser för dig som inte har ett abonnemang, se vår prislista.

Du bokar ditt hembesök med TBE-vaccinering på telefon 010-179 97 00. Vi erbjuder TBE-vaccinering Stockholm.

Hur många gånger ska man ta TBE-vaccin?

TBE-vaccin tas i tre omgångar, med 1–3 månader mellan första och andra sprutan och 9–12 månader mellan andra och tredje sprutan. Därefter kan det vara bra att fylla på med vaccin efter tre år och därefter löpande efter fem år för fortsatt god effekt. Du som är 50 år eller äldre kan få en extra spruta med vaccin under första året.

Kan barn vaccinera sig mot TBE?

Ja, barn från ett års ålder och uppåt kan ta TBE-vaccin.

Bör den som är gravid ta TBE-vaccin?

Det finns inga tydliga belägg för att vaccinet skadar varje sig foster eller ammande spädbarn.

Kan man få några biverkningar av TBE-vaccin?

Området där du fått sprutan kan blir rött, svullet och ömt. Vissa personer kan även uppleva huvudvärk, illamåande eller trötthet. Besvären går i regel över inom några dagar.

Vaccinera dig mot TBE vid hembesök

Fråga om vaccinering mot TBE när du bokar ditt nästa hembesök med Mobila Doktorn. Vi erbjuder TBE-vaccinering i Stockholm.

Du ska inte ha någon pågående infektion eller feber när du ska vaccineras. Rådgör med en läkare om du använder blodförtunnande läkemedel.